Even kennismaken – levensloop van Tineke Flim in vogelvlucht

Mijn Friese moeder en Noord-Veluwse vader ontmoetten elkaar in Enschede. Daar trouwden ze en vonden een flatje. Op 5 mei 1967 werd ik er geboren. Na mij volgden nog twee dochters. Het was en is heerlijk om twee zussen te hebben!

Ons gezin was betrokken bij de kerk. Tijdens de catechisatie door ds. Kees Kuijvenhoven ging er een wereld voor me open. Het was een eerste kennismaking met de moderne theologie. Tegelijk was ik lid van een gespreksgroepje vanuit Youth for Christ. Daar waren we bezig met een heel persoonlijke manier van geloven.

Na de middelbare school ging ik theologie studeren aan de Theologische Universiteit Kampen. Een fijne plek met bevlogen professoren. Ik heb erg genoten van de studie. Eenmaal aan het werk ontdekte ik dat het allemaal behoorlijk theoretisch was geweest – de praktijk was oneindig veel ingewikkelder en spannender dan ik ooit geleerd had.

Tijdens de studie ontmoette ik Dick in het Zwolse huis van bewaring. Hij liep er stage, ik deed er vrijwilligerswerk. We trouwden in 1990 en gingen in 1991 samen naar Drenthe, waar Dick predikant werd (in Drijber en Westerbork). Ik rondde van daaruit mijn studie af en deed als een soort freelancer allerlei klusjes: catechese in vier gemeentes, pastoraal werk in twee gemeentes en geregeld diensten op zondag.

In Drijber werden onze zoons geboren, Thijs en Daeny.

In de zomer van 1997 verhuisden we naar Rijsoord, Ridderkerk. Daar werden Dick en ik samen predikant in de Opstandingskerk.

Heel blij waren we toen een derde kindje geboren werd, onze dochter Lisa.

In 2008 kwamen we in contact met Hellevoetsluis, een gemeente met verschillende kerkelijke profielen. Aan ons werd gevraagd om het profiel ‘laagdrempelige diensten en aandacht voor minderen en jongeren’ mee uit te werken. Daar zijn we de afgelopen 11 jaar enthousiast mee bezig geweest (naast de gewone predikantstaken als pastoraat, vorming en toerusting, bestuur en organisatie).

Vanaf augustus 2012 was ik ook betrokken bij de Protestantse Gemeente Brielle – eerst alleen voor het pastoraat; in mei 2013 werd ik er bevestigd als predikant.

Het was een mooie ervaring om in twee nogal verschillende gemeentes aan het werk te zijn. En overal ontmoette ik prettige, betrokken en actieve mensen om mee samen te werken.

Nu maak ik weer een nieuwe overstap: naar de Protestantse Gemeente Monster. Niet meer twee gemeentes, maar één. Fulltime, voorlopig. En niet meer voor een deel samen met Dick, maar ‘alleen’. Dat is spannend en ik kijk er erg naar uit.

De gesprekken en contacten met de leden van de beroepingscommissie waren vanaf het eerste moment heel prettig. En al het overleg daarna, bijvoorbeeld rond het opknappen van de werkkamer en rond de dienst van 6 oktober, bevestigt het beeld van een warme, betrokken gemeenschap.

Ik word van alle kanten gewaarschuwd: “Westlanders zijn heel direct!”. Zelf ben ik dat niet altijd. Dat zal mijn oostelijke afkomst zijn. Maar in Rijsoord en Hellevoetsluis heb ik de directheid wel gewaardeerd. En ik ben ervan overtuigd dat we ook nu een goede vorm van samenwerken vinden.

Want dat is wel wat ik het allerliefste doe: samenwerken. Met elkaar kom je tot zoveel meer ideeën, zoveel betere gesprekken, zoveel levender geloof (wat mijzelf betreft) dan in je eentje…

Ik heb gehoord dat de Hoeksteen daar een prima plek voor is.

Graag tot ziens!

Hartelijke groet,

Tineke Flim.

Adres in Monster: Burgemeester Kampschöerstraat 25, 2681 AB Monster.

Tel. 0174-237 520
Mobiel:  06-11055899